Skip to content Skip to footer
Karate Savez Vojvodine

KARATE - SPORTSKI FENOMEN XX VEKA

Talas ekspanzije karatea šezdesetih godina prošlog veka koji je zahvatio našu zemlju, svoje prve korene, vuče upravo iz Vojvodine. Japanski džudo majstor Nagaoka 1962. godine u Novom Sadu, demonstrira, po prvi put, elemente karatea. Prvo medijsko TV predstavljanje dogodilo se u leto 1966. godine na plaži Tamiš, kod mosta, kada je TV Beograd snimio trening karate kluba „Dinamo“ iz Pančeva. Karate je brzo stekao mnogo poklonika, naročito među školskom i studentskom omladinom, tako da u tom periodu dolazi do osnivanja većeg broja klubova u Vojvodini, sa nekoliko hiljada članova. 

Trajemo preko 50 godina

Karate Savez Vojvodine osnovan je 1970. godine

Početkom 1968. godine, formiran je Karate odbor Vojvodine pri Savezu Vojvodine za džudo i srodne veštine, a 1970. godine, osnovan je Karate savez Vojvodine u Novom Sadu, koji je sve do 1978. godine delovao u okviru Saveza za fizičku kulturu Vojvodine. KSV je registrovan kao samostalni Savez 20. decembra 1978. godine sa ciljem da radi na popularizaciji i razvoju karate sporta u Vojvodini. U proteklom periodu Karate savez Vojvodine je registrovao preko 70.000 takmičara, oba pola, svih uzrasnih kategorija i preko 250 karate klubova. KSV je član Sportskog saveza Vojvodine (SSV) i Karate Federacije Srbije (KFS).

0
godine trajemo
0
svetske igre
0
medalja sa svetskih prvenstava
0
medalje sa evropskih prvenstava
0
medalja sa studentskih svetskih šampionata
0
medalja sa evropskih studentskih šampionata
0
medalja sa mediteranskih igara
0
puta regionalni klupski šampionati Evrope

Karate je veoma popularan u Vojvodini, toliko da je obeležio sportsku istoriju. Rasadnik je vrhunskih karate sportista i talenata, koji su osvojenim mnogobrojnim evropskim i svetskim medaljama, afirmisali našu pokrajinu, zemlju i sport u celini. Kontinuitet postizanja vrhunskih sportskih rezultata vojvođanskih karate sportista sa međunarodnih takmičenja, stalno je prisutan. KSV je dao nemerljiv doprinos ulasku karatea u sistem školskog sporta Republike Srbije.

Edukacija

Prve akcije na edukativnom planu (školovanje trenera i sudija) u Jugoslaviji su se održale u Vojvodini.  Prvi sudijski seminar održan je krajem februara i početkom marta 1964. godine u Čortanovcima (na Fruškoj Gori). Od 05-15. februara 1969. godine, Zavod za fizičku kulturu Vojvodine organizuje u Vrbasu prvi tečaj u našoj zemlji za sticanje zvanje karate trenera. Karate je sport koji se intezivno razvija i doživljava svoju izrazitu transformaciju, kao savremen i dinamičan sport. Sve veći fond naučnih znanja, koja se primenjuju u procesima karate treninga, zahtevaju i visok stručni nivo, njegovih realizatora-karate trenera. Karate Savez Vojvodine je takmičarima, trenerima i sudijama omogućio permenentno usavršavanje, upoznavajući ih sa najnovijim stručnim saznanjima. U prvo vreme to je realizovano kroz tipska godišnja savetovanja, a od 2000. godine u kontinuitetu se organizuju godišnji Naučno-stručni simpozijum “Nauka i karate sport” i zimski i letnji kampovi na kojma učestvuje najkvalitetniji vojvođanski karate sportisti. Zbog toga je Karate Savez Vojvodine pokrenuo široku akciju školovanja karate trenera na Višim školama i Fakultetima, radi sticanja najviših (profesionalnih) trenerskih zvanja. Karate Savez Vojvodine ima svoj Edukativno-trenažni centar.

O NAMA

Kao nekadašnji šampion i dugogodišnji reprezentativac Jugoslavije, nešto kasnije i selektor reprezentacije Jugoslavije, a sada dugogodišnji predsednik Karate federacije Srbije i potpredsednik Evropske Karate federacije, imao sam čast i zadovoljstvo da budem svedok svih velikih sportskih i organizacionih uspeha sportista i rukovodstva KSV. Posebno mesto, ne samo u KSV, već i u KFS, a i šire, zauzima prof. dr Strahinja Tepavčević, koji je od samog početka u karate sportu Srbije i nekadašnje Jugoslavije. Profesor Tepavčević je dao ogroman doprinos u razvoju karate sporta na prostorima Republike Srbije i bivše Jugoslavije. KSV, na čelu sa prof. dr S. Tepavčevićem, pokretač je svih pozitivnih pitanja vezano za karate sport u Republici Srbiji. Organizovao je do sada 17 Naučno–stručnih simpozijuma na temu „NAUKA I KARATE SPORT“. KSV je iznedrio brojne dokazane evropske i svetske šampione. Jedan od njih je Predrag Stojadinov, koji je poneo i epitet najuspešnijeg i najboljeg selektora Srbije u karate sportu. Pod njegovim stručnim rukovodstvom, Srbija je 2010. godine na Svetskom prvenstvu, po broju osvojenih zlatnih medalja, bila najuspešnija zemlja sveta.

Slavoljub Piper – predsednik KFS, potpredsednik EKF

Izuzetno mi je velika cast, što sam od samog svog karate početka, deo najuspešnijeg regionalnog saveza u Evropi. Da bi se dosanjali i napravili ovakvi rezultati, kakve KSV ima, potrebna je velika podrška u organizacionom smislu. Zbog toga, veliku zahvalnost osećam prema prof. dr Strahinji Tepavčeviću, čoveku koji je kreator svih uspeha Saveza. Čoveku koji mi je lično pomogao u mojih sportskim uspesima i prepoznao moje sportske i ljudske potencijale. KSV je jedna velika porodica koja je uvek tu, na usluzi klubovima, trenerima, takmičarima i svima. To je snaga našeg tima. Najbolje tek sledi od nas

Slobodan Bitević – Svetski i evropski šampion

Sa vrhunskim stručnim kadrovima sa kojima raspolaže, KSV je izgradio svoju specifičnu karate školu, prepoznatljivu i izvan granica naše zemlje. Odlična organizovanost, permanentno školovanje trenerskog i sudijskog kadra, letnji i zimski kampovi, izuzetno kvalitetan sistem takmičenja, omogućili su postizanje vrhunskih takmičarskih rezultata. KSV je unapređivao svoju aktivnost organizovanjem brojnih seminara, stručnih simpozijuma i velikih domaćih i međunarodnih takmičenja. Kao jedan od tri regionalna saveza, KSV je dao veliki doprinos radu Karate federacije Srbije i bio pokretačka snaga u razvoju karate sporta u Srbiji. Na sadašnjim generacijama takmičara, trenera i sudija KSV, je obaveza i čast da ovaj uspešan put nastave i u narednom periodu.

Predrag Stojadinov – Svetski i evropski šampion

KSV živi i razvija se kao autentična i jedinstvena organizacija, koja ne samo što postiže vrhunske takmičarske rezultate, već i neguje ostale vrednosti (biološko – zdravstvene, sociološko – kulturološke i etičko – vaspitne). To što je KSV danas sportska karate institucija, u celosti je zasluga mojih saradnika, prijatelja, sportista i sportskih stručnjaka, koji nisu štedeli ni vremena ni truda u nastojanju da je usavrše do njenog sadašnjeg stanja perfekcije. Što se tiče moje uloge, ne smatram je ništa vise, do ulogom jednog voditelja ceremonije, koji je imao tu sreću da se pojavio u pravog trenutku, na pravom mestu i iskoristio pruženu priliku.

Strahinja Tepavčević – predsednik KSV

Takmičenja

Sve najbolje rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima, prvo su osvajali vojvođanski karate sportisti. Upravo oni, su postigli i najbolje rezultate istoriji, jugoslovenskog, srpsko-crnogorskog i srpskog karate sporta uopšte.

Akcije od posebnog interesa u Vojvodini

Od 2000. godine – Naučno stručni simpozijum “Nauka i Karate sport
2002. – Balkanski Šampionat za seniore u Novom Sadu
2007. – 5. regionalni šampionat Evrope u Novom Sadu
Od 2008. godine – Međunarodni karate turnir “Dunav kup” u Novom Sadu
Od 2008. godine – Eko – karate dan
2011. – 38. Evropski šampionat za kadete, juniore i mlađe seniore u Novom Sadu
2017. – Prve školske karate igre Balkana u Novom Sadu
2018. – Evropsko prvenstvo za seniore u Novom Sadu

Svetski šampionati

1972. PARIZ
3. mesto – Šipter Ištvan, borbe apsolutna
1980. BREMEN
2. mesto – Dačić Dušan, borbe apsolutna
2002. MADRID
1. mesto – Perić Snežana, borbe, apsolutna
1. mesto – Stojadinov Predrag, borbe, apsolutna
2006. TAMPERE
3. mesto – Perić Snežana, borbe, apsolutna
2008. TOKIO
3. mesto – Madžarević Marija, kate
2010. BEOGRAD
1. mesto – Bitević Slobodan, borbe, -84kg
1. mesto – Umičević Dejan, borbe, +84kg
3. mesto – Jovanović Miloš, borbe, -75kg
2023. BUDIMPEŠTA
3. mesto – Tešanović Đorđe, borbe, +84kg

Evropski šampionati

1969. LONDON
3. mesto – Jorga Ilija, borbe
1971. LONDON
1. mesto – Jorga Ilija, borbe apsolutna
1977. ESEN
2. mesto – Dačić Dušan, borbe
1978. BEOGRAD
3. mesto – Dačić Dušan, borbe
1981. MANČESTER
3. mesto – Dačić Dušan, kate
1992. DEN BOŠ
3. mesto – Todorović Zoran, borbe, -75kg
1996. PARIZ
3. mesto – Stojadinov Predrag, borbe
1998. BEOGRAD
2. mesto – Stojadinov Predrag, borbe, apsolutna
1. mesto – Rajić Teodor, borbe, +80kg
1999. HALKIDA
2. mesto – Stojadinov Predrag, borbe
3. mesto – Perić Snežana, borbe
2000. ISTANBUL
1. mesto – Stojadinov Predrag, borbe, apsolutna
2001. SOFIJA
3. mesto – Peković Sara, borbe
3. mesto – Vrhovec Vanja, borbe, apsolutna
3. mesto – Stojadinov Predrag, borbe, apsolutna
2002. TALIN
3. mesto – Peković Sara, borbe
3. mesto – Stojadinov Predrag, borbe, apsolutna
2003. Bremen
1. mesto – Živković Miloš, borbe
2004. MOSKVA
2. mesto – Perić Snežana, borbe
2. mesto – Perić Snežana, borbe, apsolutna
2005. TENERIFE
2. mesto – Perić Snežana, borbe
2006. STAVANGER
1. mesto – Perić Snežana, borbe
2008. TALIN
2. mesto – Bitević Slobodan, borbe, -80kg
2010. ATINA
2. mesto – Umićević Dejan, borbe, +84kg
2011. CIRIH
1. mesto – Bitević Slobodan, borbe, -84kg
2012. TENERIFE
3. mesto – Bitević Slobodan, borbe -84kg
2013. BUDIMPEŠTA
2. mesto – Cvrkota Sanja, borbe, -61kg
2014. TAMPERE
2. mesto – Cvrkota Sanja, borbe, -61kg
3. mesto – Bitević Slobodan, borbe, +84kg
2015. ISTANBUL
1. mesto – Bitević Slobodan, borbe, -84kg
2017. KOČAELI
3. mesto – Cvrkota Sanja, borbe, -68kg
3. mesto – Bitević Slobodan, borbe, +84kg
2019. GVADALAHARA
2. mesto – Bitević Slobodan, borbe, +84kg
2021. POREČ
2. mesto – Bitević Slobodan, borbe, +84kg

Studentski svetski šampionati

1998. LIL
3. mesto – Perić Snežana, borbe, -60kg
3. mesto – Karćaš Igor, borbe, -80kg
2002. PUEBLA

2. mesto – Peković Sara, borbe, +60kg
3. mesto – Perić Snežana, borbe, -60kg
2004. BEOGRAD
1. mesto – Živković Miloš, borbe, -80kg
2006. NJUJORK
3. mesto – Jovanović Miloš, borbe, -75kg
3. mesto – Živković Miloš, borbe, -80kg
2008. VROCLAV
1. mesto – Umićević Dejan, borbe, apsolutna

Evropski studentski šampionat

2013. BUDIMPEŠTA
1. mesto – Cvrkota Sanja, borbe, -61kg

Mediteranske igre

2001. TUNIS
2. mesto – Stojadinov Predrag, borbe, +80kg
3. mesto – Perić Snežana, borbe, -60kg
3. mesto – Grbić Sara, borbe, -65kg
3. mesto – Vrhovec Vanja, borbe, +65kg
2005. ALMERIJA
1. mesto – Perić Snežana, borbe, -60kg
2. mesto – Živković Miloš, borbe, -80kg
2009. PESKARA
3. mesto – Perić Snežana, borbe, -67kg
3. mesto – Valentin Popa, borbe -65kg
2012. TUZLA
2. mesto – Slobodan Bitević, borbe -84 kg
2018. TARAGONA
3. mesto – Slobodan Bitević, borbe, +84kg
2022. ORAN
3. mesto – Brežančić Vladimir, borbe, -84kg

Svetske igre

2005. DUIZBURG
1. mesto – Perić Snežana, borbe, -58kg

Regionalni klupski šampionati Evrope

2001. ISTANBUL
2. mesto – ženska ekipa “Dijamant”, Zrenjanin, borbe
2002. ĐER
1. mesto – ženska ekipa “Dijamant”, Zrenjanin, borbe
2003. OVIJEDO
1. mesto – ženska ekipa “Dijamant”, Zrenjanin, borbe
2005. LAJPCIG
3. mesto – muški kata tim vojvodine
2006. PARIZ
3. mesto – ženski kata tim Vojvodine
3. mesto – muški kata tim Vojvodine
3. mesto – muški tim u borbama Vojvodine
2007. NOVI SAD
3. mesto – muški kata tim Vojvodine
2008. MARIBOR
3. meto – muški kata tim Vojvodine
2011. ANKARA
3. mesto – muški kata tim Vojvodine
2013. HERCEG NOVI
2. mesto – muški tim u borbama Vojvodine
3. mesto – ženski kata tim Vojvodine
2016. KOČAELI
3. mesto – ženski kata tim Vojvodine

Menu

ThemeRex © 2023. All Rights Reserved.