* KARATE – SPORTSKI FENOMEN XX VEKA

 

Talas ekspanzije karatea  šezdesetih godina koji je zahvatio bivšu Jugoslaviju, svoje prve korene, vuče upravo iz Vojvodine.

Japanski džudo majstor Nagaoka, 1962. godine u Novom Sadu, demonstrira, po prvi put, elemente karatea.

Prvo  medijsko TV predstavljanje dogodilo se u leto 1966. godine na plaži Tamiš, kod mosta, kada  je TV Beograd snimio trening karate kluba „Dinamo“ iz Pančeva.

Karate je brzo stekao mnogo poklonika, naročito među školskom i studentskom omladinom, tako da u tom periodu dolazi do osnivanja većeg broja klubova u Vojvodini, sa nekoliko hiljada članova.

Početkom 1968. godine formiran je Karate odbor Vojvodine pri Savezu Vojvodine za džudo i srodne veštine, a  1970. godine osnovan  Karate savez Vojvodine u Novom Sadu, koji je sve do 1978. godine delovao u okviru Saveza organizacija za fizičku kulturu Vojvodine.

 

KSV je registrovan kao samostalni Savez 20.decembra 1978. godine sa ciljem da radi na popularizaciji i razvoju karate sporta u Vojvodini.

U proteklom periodu Karate savez Vojvodine je registrovao preko 50.000 takmičara oba pola svih uzrasnih kategorija i preko 200 karate klubova.

 

Karate je veoma popularan u Vojvodini, toliko da je obeležio sportsku istoriju. Rasadnik je vrhunskih karate sportista i talenata, koji su osvojenim mnogobrojnim evropskim i svetskim medaljama afirmisali našu pokrajinu, zemlju i sport u celini. Kontinuitet postizanja vrhunskih sportskih rezultata vojvođanskih karate sportista sa međunarodnih takmičenja stalno je prisutan.

 

* TAKMIČENJA

Već na Prvom apsolutnom šampionatu Jugoslavije, održanom 1968. godine u borbama, pobedio je Ilija Jorga, a 1969. godine na Prvenstvu Jugoslavije za žene u katama, pobedila je Olivera Filipović iz Pančeva.

Vojvođani su prvi u Jugoslaviji osnovali ligaški vid takmičenja, pokrajinsku Ligu, u kojoj je 1973. godine učestvovalo 10 klubova, a titulu prvog pobednika osvojio je pančevački «Dinamo». Veoma aktivni klubovi pored pančevačkog  «Dinama» su novosadska «Vojvodina», «Zrenjanin», «Bečej», somborski «Agrosavez», temerinski «Partizan», inđijski «Železničar», «Stražilovo» iz Sremskih Karlovaca, subotički «Spartak» i drugi. Dominaciju na šampionatima SFRJ, SRJ, SCG i Srbije u ekipnoj konkurenciji ostvarili su sledeći klubovi: Vojvodina, Novi Sad; Dinamo, Pančevo; Dijamant, Zrenjanin; Hajduk OTP banka, Kula; Radnički, Kovin; Naftagas, Novi Sad.

 

* MEĐUNARODNI REZULTATI

Rezultati koje su postigli vojvođanski karatisti na međunarodnoj sceni vezani su za Svetske karate asocijacije u kojima je naša zemlja bila član, a to su : ITKF, WUKO i WKF.

U prilogu su rezultati koji su vezani za oficijelni system takmičenja koji je usklađen sa standardima i normama MOK-a i nalaze se u kompletnoj takmičarskoj šemi na Svetskom nivou.

 

Na međunarodnoj sceni karate predstavlja, promoviše i unapređuje svetska karate federacija (WORLD KARATE FEDERATION, u daljem tekstu skraćeno WKF) koja u svom sastavu ima 180 članica, nacionalne federacije, od kojih je 154 priznato od svojih nacionalnih olimpijskih komiteta.

WKF je u svoj takmičarski program uključio preko 12.500.000 sportista – takmičara, dok se karateom bavi više od 60 milioona ljudi u svetu.

Da je karate postao moderan i profitabilan borilački sport potvrđuju i sledeće činjenice:

·        od 1966. održavaju se kontinentalni šampionati

·        1970. godine održan je prvi svetski šampionat u Tokiju gde je i osnovana svetska karate organizacija (WUKO – World Union Karate Organization)

·        1976. godine WUKO postaje član generalne asocijacije internacionalnih sportskih federacija (GAISF)

·        1977. godine održava se prvi kontinentalni šampionat za kadete i juniore

·        1978. godine održava se prvi klupski šampionat Evrope.

·        1980. godine WUKO postaje član Asocijacije internacionalnih svetskih igara (IWGA)

·        1985. godine Međunarodni olimpijski komitet (IOC – International olimpic committee) prima WUKO u svoj sastav kao jedinu organizaciju koja predstavlja karate sport

·        1993. godine karate je ravnopravno uključen u program Mediteranskih igara pod okriljem IOC-a (Francuska, Karkason – 1993, Italija, Bari – 1997, Tunis – 2001, Španija, Almerija – 2005)

·        1997. godine WUKO menja naziv u WKF koja ravnomerno objedinjuje sve stilove karatea i definiše jedinstvenu razvojnu strategiju

·        1998. godine organizuje se prvi svetski studentski šampionat u Francuskoj u Lilu (2000.god Kyoto, Japan, 2002. Puebla, Meksiko, 2004. Beograd, SCG, 2006. Njujork, SAD I 2008. Vroclav POL)

·        1999. godine IOC prima WKF u porodicu priznatih olimpijskih sportskih federacija (ARISF)

·        2004. godine karate je ušao u grupu sportova koje je Komisija IOC predložila za prijem u Olimpijski program.

·        2005. godina na sesiji IOC-a u Singapuru karate nije dobio dvotrećinsku podršku za ulazak u olimpijski program i zvanično je ostao sport broj 1 koji čeka novi prijem.

·        2009. godine u Kopenhagenu karate će se ponovo naći na listi IOC-a u postupku za prijem u porodicu Olimpijskih sportova!

            Karate sport ima sigurnu budućnost!

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        

 Napomena: broj označava godišnji vremenski interval održavanja šampionata.

          S-seniori, J-juniori, K-kadeti, N-nade, P-pioniri,

 

 

* EDUKACIJA

Prve akcije na edukativnom planu (školovanje trenera i sudija) u Jugoslaviji su se održale u Vojvodini.

Prvi sudijski seminar održan je krajem februara i početkom marta 1964. godine u Čortanovcima (na Fruškoj Gori).

 

Prve karate sudije u Vojvodini po zvanjima:

 

Internacionalne sudije:                      Republičke sudije:

Dr Ilija Jorga                                       Dr Dimitrije Segedi

Dr Vladimir Jorga                                 Tibor Čer

Savezne sudije:                                        Dušan Berberski

Aleksandar Naumović                           Ljubiša Vojnović

Ištvan Šipter                                       Lazar Isaković

Nikola Knežević                                   Vladimir Ilić

Savezne sudije-stažeri:                          Nikola Rađenović

Bogdan Kesić                                      Dušan Dačić

Laslo Kovač                                                Marica Vidović

Milan Guberinić                                   Miroslav Jašo

                                                                Vladimir Dopuđa

                                                                Siniša Saravolac

                                                                Milorad Brkić

                                                                Danica Vlajsavljević

 

Od 05. do 15. februara 1969. godine Zavod za fizičku kulturu Vojvodine organizuje u Vrbasu prvi tečaj u našoj zemlji za sticanje zvanja karate trenera.

Na ovom tečaju zvanje prvih karate trenera  u Vojvodini stekli su:

1.    Veselin Pandurov, Vršac

2.    Dušan Marinković, Pančevo

3.    Petar Pančevac,  Pančevo

4.    Bogdan Kesić, Zrenjanin

5.    Dušan Berberski, Zrenjanin

6.    Milorad Brkić, Pančevo

7.    Ignjat Rakić, Novi Sad

8.    Milan Frankl, Pančevo

9.    Vladimir Jorga, Pančevo

10.Ilija Jorga, Pančevo

   

Predavači na ovom tečaju bili su: mr Stevan Životić, Vladimir Jorga i Ilija Jorga.

U periodu od 1970. do 1978. godine kao spoljni saradnici Zavoda za fizičku kulturu Vojvodine radili su Vladimir i Ilija Jorga a od 1978. godine Zavod je dobio stalnog stručnog saradnika za karate, Branka Dragića.

Od 1979. godine na poslovima školovanja trenerskog kadra Zavod je angažovao spoljne saradnike Strahinju Tepavčevića, Dušana Dačića i mr Milana Šašića koji su ujedno i autori prvog priručnika za obrazovanje trenerskog kadra. 

 

Karate je sport koji se poslednju deceniju intezivno razvija i doživljava svoju izrazitu transformaciju kao savremen i dinamičan sport. Sve veći fond naučnih znanja koja se primenjuju u procesima karate treninga, zahtevaju i visok stručni nivo, njegovih realizatora-karate trenera.

Karate Savez Vojvodine je takmičarima, trenerima i sudijama omogućio permanentno usavršavanje upoznavajući ih sa najnovijim stručnim saznanjima. U prvo vreme to je realizovano kroz tipska godišnja savetovanja, a od 2000. godine u kontinuitetu se organizuju godišnji Naučno-stručni simpozijum “Nauka i karate sport”

Zbog toga je Karate savez Vojvodine pokrenuo široku  akciju školovanja karate trenera na Višim školama i Fakultetima radi sticanja najviših (profesionalnih) trenerskih zvanja. Nosilac programa je Karate savez Vojvodine i Fakultet za sport i turizam – Tims iz Novog Sada.

 

* SAVEZNI I NACIONALNI SELEKTORI IZ KSV

Izuzetni stručni doprinos ostvarenju vrhunskih takmičarskih rezultata u SFRJ, SRJ, SCG i Srbiji dali savezni i nacionalni selektori iz Vojvodine i to :

1.    Ilija Jorga

2.    Vladimir Jorga

3.    Dušan Dačić

4.    Zoran Jerković

5.    Saša Đorđević

6.    Simo Salapura

7.    Predrag Stojadinov

 

·        DOBITNICI SPARTAKOVIH NAGRADA

Izuzetne takmičarske, stručne i organizacione rezultate sportista i stručnjaka adekvatno je vrednovao i Sportski Savez Vojvodine dodelivši 14 Spartakovih nagrada

 

Godina

DOBITNICI

 

1971

Ilija Jorga – Pančevo

1980

Dušan Dačić – Novi Sad

1989

KK „Vojvodina“ – Novi Sad

1994

Zlatana Ankić - Zrenjanin

1995

Miloš Brdarić  - Novi Sad

1999

Snežana Perić – Zrenjanin

Zoran Jerković - Zrenjanin

2000

Strahinja Tepavčević – Novi Sad

2001

Sara Grbić - Zrenjanin

Predrag Stojadinov - Pančevo

2002

Vanja Vrhovec - Zrenjanin

2004

Stevan Brajović – Novi Sad

2006

Saša Đorđević – Kovin

A.D. „Dijamant“ - Zrenjanin

 

* KSV DANAS

 

Danas je KSV moderno organizovan regionalni savez u KFS. Sa svojim personalnim potencijalom, stučnošću i vizijom kuda i kako dalje, KSV daje osnovni ton i ritam razvoja karate sporta u Srbiji.

 

Na kraju, mnogo je urađeno, a tek smo na početku.